ikon-tel +36 1 430-3090 ikon-mail 

Megújult a Károlyi-kastély Fehérvárcsurgón

Szeptember 26-án ünnepélyes keretek között adták át a Széchenyi terv keretein belül felújított kastélyt, amelyet a "turisztikai attrakció kiteljesedésének" tekintenek.

Megújult a Károlyi-kastély Fehérvárcsurgón

A klasszicista stílusban épült kastélyt egy bécsi építész, Heinrich Koch tervezte gróf Károlyi György megbízásából. Ezen tervek alapján épült 1844 és 1853 között. Az építtető unokája, gróf Károlyi József az 1900-as évek elején alakítta át romantikus stílusban. A Károlyi család 1847-től 1944-ig élt a kastélyban. A második világháborút viszonlag épen átvészelte, de később a benne állomásozó katonák komoly károkat okoztak.

A park és az épület egy ideig üdülőként, majd gyermekotthonként működött, majd 1979-től leromlott állapota miatt két évtizeden keresztül üresen állt az egykor szebb napokat látott épület.

Uniós támogatás felhasználásával, Károlyi György által 1994-ben létrehozott Károlyi József Alapítvány által újult meg a kastély középső szárnya, az 5 ezer négyzetméteres park és utak, valamint a két bejáratnál lévő vaskapuk. Látogatható a könyvtárterem, megszépült a lépcsőház, kiállító és közösségi terek jöttek létre.

A műemlék épületbe tömör és üvegezett tűzgátló ajtóinkat is sikerült megfelelő kivitelben integrálni, amelyek a helyszín egyedi igényei alapján kerültek legyártásra.


Vissza

Optima Forma Kft.  • 

Tűzgátló ajtó, acél ajtó, beltéri ajtó

© Minden jog fenntartva.  •  Honlapkészítés