ikon-tel +36 1 430-3090 ikon-mail 

Megjelent a tűzvédelmi eszközök és berendezések felülvizsgálatáról, karbantartásáról szóló TvMI (Tűzvédelmi Műszaki Irányelv)

A hatályos Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet) és a frissen kiadott Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI 12.2:2017.07.03) szabályozza a tűz- és füstgátló nyílászárók karbantartását.

Megjelent a tűzvédelmi eszközök és berendezések felülvizsgálatáról, karbantartásáról szóló TvMI (Tűzvédelmi Műszaki Irányelv)

 Az OTSZ  a tűzgátló nyílászárók esetében 1, a füstgátlók esetében 3 hónapban határozza meg az ellenőrzés gyakoriságát. Az ellenőrzést az üzemeltetőnek, illetve annak megbízottjának kell elvégeznie, majd a tűzvédelmi üzemeltetési naplóban rögzítenie. Az ellenőrzés célja a nyílászáró szerkezet üzembiztos működőképességének, valamint sérülésmentességének megállapítása.

Az ellenőrzést végző személynek ismernie kell az adott épületben lévő tűz- és füstgátló nyílászárók elhelyezkedését, valamint ismeretekkel kell rendelkeznie az adott TvMI alapján az ellenőrzés részleteiről, menetéről.

Félévente írja elő az OTSZ ezen nyílászárók karbantartását, amelyet szakcégnek, szakembernek kell elvégeznie. Ez a karbantartás egy proaktív (megelőző) jellegű tevékenység, dokumentálása szintén a Tűzvédelmi Üzemeltetési naplóban történik. Ehhez útmutatást, csekklistát is tartalmaz az TvMI.

Amennyiben az ellenőrzés, vagy a megelőző karbantartás olyan műszaki, működési problémát tár fel, ami javítással orvosolható, akkor kerül sor a helyreállító (reaktív) karbantartásra. Ennél fokozottan, de a proaktív karbantartásra is jellemző, hogy alapvetően a gyártók utasításait szükséges figyelembe venni!


Vissza

Optima Forma Kft.  • 

Tűzgátló ajtó, acél ajtó, beltéri ajtó

© Minden jog fenntartva.  •  Honlapkészítés